lördag 23 september 2017

#lördagsportföljen


Senaste tiden har tempot på jobbet varit högt med resor och mycket övertid. Detta har resulterat i att jag inte riktigt haft tid eller ork till någon djupare nedgrävning i börs och investeringar vilket gjort att även bloggen blivit lite lidande. Portföljen har trots detta tuffat på utan min minutiösa övervakning, vilket är just det fina med att ha en strategi och bolag som man är trygg med. Jag försöker alltid tänka att bolagen jag har i min portfölj är bolag som jag även ska vilja äga och om 10 år. Min personliga uppfattning är att detta tänk i kombination med att man har rätt pengar placerade på börsen är en vinnande strategi för att över tid ha en bra avkastning samt lugn resa inombords.

Läser om många på Twitter som är lite oroliga och hoppar fram och tillbaka mellan hur man investerar. Känner igen mig väldigt mycket i det som skrivs från den tiden jag själv var lite mer färsk. Anledningen till att jag skriver och berättar om mina investeringar helt öppet är dels för att dela med mig av mina erfarenheter men även lära av andra. En annan viktigt aspekt är att jag tror att jag kommer agera mer strikt inom mina ramar och regler och inte sväva iväg som man gjorde förr. På den tiden kunde jag köra med 10 olika strategier på en gång vilket bara blev ineffektivt sett till hur mycket tid jag la ner, i efterhand hade jag lika gärna kunnat köpt en indexfond och sedan gjort annat med min tid och nått samma resultat.

Nu till dagens rubrik som är #lördagsportföljen vilket jag hoppas ska kunna bli ett koncept som fler av er hoppar på och vill vara en del av. Har den senaste tiden lagt upp min portfölj på twitter varje lördag tillsammans med redovisning av årets utveckling. Har noterat att det varit uppskattat av många och tänkte nu att jag skulle kunna utveckla det vidare med ett återkommande blogginlägg varje lördag när tid och möjlighet finnes. I dessa inlägg tänker jag mig att man kan redovisa senaste veckans affärer, utdelningar, utveckling, nyheter osv. Orkar man inte blogga eller om tid inte finns kan man bara lägga ut en liten tweet med samma typ av info eller ex. kontograf över senaste veckan under hashtag #lördagsportföljen.

Trots fullt upp med annat om dagarna har jag hunnit gjort ett par affärer vid toabesök. Väldigt effektivt och bra när allt finns i mobilen och man kan arbeta med sina pengar när man sitter och skiter! Det som hänt är omviktning av befintliga innehav för att göra fördelningen lite mer jämn, som exempel skalade jag ner lite i OEM och Latour. I fallet OEM är det bolag som jag fullkomligt älskar och som jag tror går under radarn för många. Man växer stadigt för varje år som går och är väldigt skickliga på att hitta bra kompletterande förvärv. Omsättningen i denna aktie brukar vara låg, vilket ofta gör att det kan bli stora rörelser åt båda håll under ett år när folk ska in och ut. Detta är ett fenomen jag brukar utnyttja och har lett till att jag tjänat lite sköna kaffepengar. Ska dock tillägga att jag är lång i bolaget och haft det i min äga sedan 2012 så kaffepengsaffärerna sker med likvider jag har i portföljen. Efter veckans sälj fick likviderna gå in och öka på innehavet i HiQ. 


Latour är som många andra bolag i portföljen en riktig kärlek till mig. Tycker bolaget har en spännande mix av noterat och onoterat. Dom enskilda bolagen är också alla intressanta och många är sådana som jag själv gärna hade ägt. Oavsett hur mycket jag än gillar Latour ogillar jag att den handlas till premievärdering mot substansen. När jag i veckan noterade att premievärderingen låg på ca 15% tog jag beslutet att skala ner lite grann och öka i Investor och Swedbank. Investor har fin rabatt och intressant portfölj medans Swedbank är mitt val bland bankerna och här har jag även en fin utdelning att se fram emot. Äger indirekt SEB, Handelsbanken och Nordea vilket gör att valet fallit på Swedbank.
Och nu till veckans utveckling, bäst har OEM gått tätt följt av Svolder som släppte sin bokslutskommuniké för 2016/2017. Glädjande är att man haft ett riktigt bra år och gav ett förslag om att höja utdelning från 2,75 kr/aktie till 3,25 kr/aktie, utdelningen betalas ut i slutet av november. Portföljen som helhet utvecklades bättre än index och har återigen nått över det magiska strecket. Dagens portföljvärde är 1 015 000 kr exkl. belåning med en direktavkastning om 3,41%.


Hur har veckan varit för er? 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar