torsdag 7 september 2017

Portföljuppdatering

Veckorna går och sommaren har börjat svänga om till höst. Historiskt sätt närmare vi oss tider där börsen ofta vaknar till liv igen efter sommarens stiltje. Spännande tider med andra ord då vi är och nosar kring historiskt höga kurser i många bolag. När man glider runt på sociala medier är det många som skriver om börskrasch och att man avstår att investera för att man vill vänta in bättre ingångslägen. Personligen passar det bäst att alltid vara fullinvesterad annars tenderar jag att bli mer intensiv i min konsumtion som uppstår tack vare likviderna på kontot. Risken att missa kursuppgång vill jag också undvika då detta ofta tenderar till att man tappar tålamodet och hoppar in på högre kurser än vad man tänkt från början.

Min investeringsfilosofi bygger på långsiktigt ägande i dom bolag jag går in i. Därför är stabilitet och utdelningar viktiga komponenter och jag har hellre lägre avkastningspotential än hög risk. Därav har jag svårt att se att portföljen kommer öka i värde 100% på sisådär två-tre år. Detta känner jag mig väldigt tillfreds med och gör att jag både sover gott om nätterna men även kan koncentrera mig på annat och glömma bort mina aktier veckor då det kanske är körigt på jobb och i det övriga livet.

Under det senaste året har antal bolag minskats rejält och jag har satt upp som regel att försöka hålla mig till 15 svenska bolag. Detta har sedan reviderats och jag har tagit in finska Sampo för att komma åt försäkringsbranschen som inte går att komma åt via Sthlm-börsen. Har funderat vidare på detta och konstaterat att jag i framtiden kanske kommer tillåta mig ha 15 svenska bolag och 5 utländska allteftersom portföljen blir större. Dom utländska innehaven ska då likt Sampo vara av den typ som inte går att få tag på via våra svenska listor.

För ett par veckor sedan såldes Saab & Securitas då jag  inte längre ville vara dubbelinvesterad samt att jag ansåg att dom inte gav mig någon meravkastning som enskilda företag. Sagt och gjort såldes dessa vilket gav effekten att direktavkastningen ökade för portföljen. Nu har det återigen blivit dags för ett byte på samma tema. Handelsbanken anses av många och även mig själv vara den finaste och mest stabila banken av dom svenska bankerna. Tidigare i veckan utgjorde Handelsbanken det fjärde största innehavet i min aktieväska om jag räknade med dom aktier som jag innehar indirekt via Industrivärden. Detta vill jag undvika och bytte därför mina Handelsbanken till ett motsvarande innehav i Swedbank vilken värderas lägre, har bättre tillväxt men framförallt högre utdelning. Manövern genererar på pappret ca 1000kr mer i utdelning till våren vilket känns bra.

I övrigt har jag funderat på hur jag ska göra med Proact IT, företaget har visat upp fin tillväxt senaste åren och har nettokassa vilket borde leda till en utdelningshöjning till våren. Dock så är direktavkastningen låg i förhållande till större bolag som Ework eller HIQ. Av dessa lockar för tillfället HIQ mest trots att man delar ut mer än vad man genererar i vinst varje år. Detta oroar mig inte speciellt mycket då min känsla är att vi går mot en tid där vi digitaliserar oss allt mer och företag kommer behöva ha hjälp av specialister för att hänga med i utvecklingen. Så här är frågan vilket jag prioriterar mest, hög utdelning eller hög utdelningstillväxt.

Höll på att glömma och nämna att Hennes & Mauritz återigen finns i min ägo. Kunde inte motstå att köpa in 200st då den närmade sig 197 kr och en direktavkastning på 5% med utdelning två ggr per år. Köpet finansierades av Avanzas superlån, fokus närmsta månader kommer därför vara att betala av detta så fort som möjligt då jag vill kunna vara handlingskraftig vid en eventuell större nedgång.

Just nu ser portföljen ut så här:       

1 kommentar:

  1. Fin portfölj det där. Man kan sova gott om natten med dom flesta av dom innehaven.

    SvaraRadera