torsdag 10 augusti 2017

Senaste affärerna

Idag är det lite drygt två veckor till lön och jag måste medge att det kliar i köpfingret. Förhoppningsvis kommer jag ha mindre tid att fundera över börsen framöver då semestern numera är avslutad för denna gång vilket kanske kan få tiden att flytta på snabbare. Planen framgent är att fortsätta fylla på i mina befintliga innehav samt amortera av bolånet. Ser att många pratar om börskrasch och rent av planerar att sluta fylla på sina portföljer. Själv kan jag ödmjukt konstatera att jag varken har kunskaperna eller känslan att förutse sådana rörelser. Däremot kan jag titta på säsongsmönster och konstatera att aktier är en vintersport och att vi normalt har en sämre period från maj till oktober/november. 

Mina mål bygger på att ha en portfölj med ca 15 bolag över tid då jag på det sätt kan få en tillräckligt bred exponering för att undvika allt för höga bolagsrisker samtidigt som jag har tillräckligt få bolag för att jag faktiskt ska hinna med och läsa på om företagen jag äger. Kärnan kommer alltid bestå av investmentbolag vilka kommer ge mig en avkastning som teoretiskt följer marknaden. Övriga basinnehav ska bestå av större marknadsledande företag i branscher som tuffar på i framtiden. Företag som kan fortsätta öka sina vinster kommer som bekant ha möjligheten att fortsätta öka sina utdelningar till mig som aktieägare vilket kommer bli riktigt bra på sikt.  

             

Ganska länge har portföljen bestått av 14 bolag men sedan två dagar innehar jag 15 bolag vilket är min gräns. I tisdags blev det en del affärer då jag passade på att ta in Wise Group i väskan. Wise är ett konsultbolag som ni hittar på small cap-listan på Sthlmsbörsen. Wise har tre affärsområden: Rekrytering & konsultuthyrningHR Konsulting & Ledarutveckling och slutligen Digitala HR-tjänster. Tillväxten har varit stark och under kvartal 1 växte man hela 16 procent mot samma period 2016. Det som tilltalar mig med Wise gentemot många andra konsultbolag är deras intäktsmodell samt ganska stora exponering mot HR-tjänster vilket marknaden är i behov av i alla tider på konjukturscykeln. Detta medför att en stor del av intäktsmodellen bygger på abonnemangslösningar vilket generera ett fint kassaflöde in i bolag över tid. Klimatet på bolaget verkar vara positivt med en tydlig "Wise-kultur" som man verkar vilja vårda och utveckla vidare. Wise har delat ut pengar till aktieägarna sedan 2010 och under samma period haft en årlig utdelningstillväxt på 17%. Detta tillsammans med att man har nettokassa samt ett ganska litet behov av att investera pengar i den löpande verksamheten borgar för framtida utdelningshöjningar. Direktavkastningen just nu är 4,5% baserat på vårens utdelning vilket är väldigt attraktivt och borde generera en fin totalavkastning. 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar