måndag 21 augusti 2017

Om mig - En uppdatering

Har lite tid över och tänkte att jag kunde uppdatera "Om mig"-sidan här på bloggen. Det har faktiskt blivit en del förändringar under året på fler fronter där. Största förändringen som ligger till grund för övriga är att jag från den 1 maj fick en nytjänst vilket påverkat mitt sparande positivt i den bemärkelsen att mer flis kommer in på lönekontot varje månad. Detta extra tillskott genererar fler aktieaffärer och större amortering på bostadslånet.

Så här såg det ut i januari: 

Nettolön: 21 200 kr/mån
Värdebostad: 1 300 000 kr (1 570 000 kr enligt Booli)
Bostadslån: 687 000 kr. 
Amortering: 3000 kr/mån
Värde portfölj: 800 000 kr 
Månadsspar: 5000 kr/mån 

Numera ser det ut så här:

Nettolön: 22 700 kr/mån
Värdebostad: 1 400 000 kr (1 690 000 kr enligt Booli)
Bostadslån: 660 000 kr. 
Amortering: 3800 kr/mån
Värde portfölj: 970 000 kr 
Månadsspar: 6000 kr/mån 

Om man nyttjar löneförhöjningar på rätt sätt kan det över tiden ge riktigt bra utslag på den personliga ekonomin. Man kan med fördel använda dessa till att sänka sina passiva utgifter (räntor) samtidigt som man kan höja dom passiva inkomsterna (aktieutdelningar). Min belåningsgrad på min lägenhet ligger strax under 50% vilket känns tryggt och bra vilket medför skön nattsömn och att jag obehindrat kan fylla på med nya friska dollars i portföljen varje månad. 

Får ibland frågan från vänner och kollegor varför jag amorterar så mycket som jag gör varje månad. Dessa individer har ofta mycket större lån med högre belåningsgrader än mig själv. Gemensamt för dessa individer är att inget sparande finns och att man konsumerar en hel del varje månad, därför håller dom sig till miniminivåer gällande amorteringar på bostadslån. Själv resonerar jag så att bostadslånet är ett verktyg man ska använda med klokhet och sunt förnuft. Det är inte självklart att räntorna kommer vara så här låga som dom är nu (högst troligt är att räntan normaliseras på sikt). Därför vill jag amortera varje månad och gärna mer än vad jag egentligen behöver. Detta kommer förhoppningsvis leda till att jag en dag står utan räntekostnader eller på ett smidigt sätt kommer kunna bytta upp mig i boende (dyrare eller större) utan att det dramatiskt ändrar på mina privatekonomiska förutsättningar. 

Slut dravlat för idag!  

4 kommentarer:

 1. Tjena Grisen!

  Jag tycker du är klok som amorterar så mycket, man bör ju ligga på minst 2% /år tycker jag.

  Detta med lån och amortering är en märklig företeelse, många tar lån utan tanke på att någonsin betala tillbaka dem. Jag hoppas att detta ändras inom en snar framtid, det är ytterst osunt att ha "evighetslån"...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej griskompis :)

   Håller med dig helt och hållet att minimum bör ligga på 2% år, det är i praktiken en avbetalningsplan på 50 år vilket är rätt så långt.

   Flickvännen är i från Finland och där skrattar dom nästan åt oss och våran låna tills vi dör kultur. Det råder en helt annan mentalitet i öst där amorteringstakten är mycket mer aggressiv än här i Sverige

   Radera
 2. Vi har alltid amorterat mer än vi behöver, och detta har gjort att vi gått från drygt 70% i lån till snart 50% i lån, och vi kommer fortsätta med det.
  Trygg pension

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt att höra om ert sunda beteende :)

   Ingen med skuld är fri vilket är ett motto som är bra att leva efter.

   Ha det gott och tack för kommentaren

   Radera