söndag 21 oktober 2018

Byggbolag

I veckan som gick levererade både NCC & Skanska rätt omtalade vinstvarningar som fick dom båda på fall på börsen. På Twitter och i finansmedia kunde man läsa en hel del välförtjänt kritik mot dom båda byggbolagen. Då jag har fått en hel del frågor om hur jag tänker kring mitt innehav i Skanska kände jag att det var dags för ett inlägg i ämnet.

Först och främst kan det många gånger vara lockande att bara äga Investmentbolag vilka historiskt sätt gett bättre avkastning än börsen i stort. Detta är något jag själv praktiserar då min bas utgörs av dessa bolag vilket förutom att ge mig toppklass förvaltning till en billig peng även fungerar som ett skydd mot mina egen förmåga att välja rätt aktier. Oavsett hur bra Investmentbolag är anser jag att man ska försöka välja ut sina favoritbolag från enskilda branscher som rider på rådande megatrender. Dels för att detta blir ett sätt att kunna spetsa till sin portfölj, men även av den enkla anledningen att det är otroligt lärorikt att bli mer insatt i enskilda branscher/bolag vilket ger mig fin allmänbildning och förhoppningsvis gör mig till en bättre investerare på sikt.

På grund av ovanstående har jag valt att äga enskilda aktier inom bla bygg, retail, finans, bank mm. Inom bygg har vi ett par riktigt klassiska storbolag listade i Sverige, jag pratar naturligtvis om Peab, Skanska, NCC och sen lite mer nischade JM. Mitt val har blivit Skanska som är ett av världens ledande bolag inom bygg och projektutveckling med verksamhet i både, norden, Europa och USA. Förutom deras marknadsposition tycker jag det är intressant då det finns tydliga tillväxtfaktorer i trenderna kring urbanisering, demografiska förändringar och även ett allt större fokus på hållbarhet.

Som investerar tenderar vi allt för ofta att krångla till det för mycket. Vi dras ofta med i det som våra så kallade experter skriver och säger och ger oss därför på komplicerade sektor-rotationer i våra privata aktieportföljer. Min tes är enkel, skit i detta! Köp kvalitetsbolag och låt dom bara ligga i portföljen. Under tiden gör vi roligare saker med livet så som att äta tacos med familjen, umgås med vänner eller utvecklar nya hobbies. Efter det att tiden går tuffar företagen på och genererar fint kassaflöde i form av utdelningar som vi sedan återinvesterar. Naturligtvis repeterar vi detta och om ett par år märker vi att vi gjorde helt rätt som nu köpte Skanska när ingen annan ville ha den. Skanska ett bolag som dom senaste 10 åren gett oss en totalavkastning om 14,7% årligen och om vi zoomar ut ytterligare gett oss 11,3% årligen dom senaste 25 åren. Framtida utfall är naturligtvis omöjliga att förutspå men jag känner mig rätt säker på att Skanska kommer vara en stor del i formandet av vårt framtida samhälle.

3 kommentarer:

 1. Tjena,
  Gött inlägg. Jag gillar ditt resonemangom att investmentbolag utgör basen men att man väljer några väl valda enskilda bolag också.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 2. fint skrivet. Så enkelt och så rätt

  SvaraRadera
 3. Skön inställning, försöker leva efter samma devis och inte låta svetten lacka alltför häftigt nu när det svajar lite! :)

  SvaraRadera