söndag 15 oktober 2017

En in-en ut!

Likt kön in på krogen vid löning får jag numera tillämpa regeln "en in-en ut" när nya bolag ska in. Detta grundar sig i min regel gällande antal bolag i väskan. För att undvika att portföljen blir allt för spretig och tappar sin edge har jag begränsat mig till 12-15 bolag. Sedan Axfood kom in i september har väskan därför nått sitt tak och när jag nu sitter och funderar på en ny investering måste jag samtidigt fundera på vilket bolag som ska ut.

Ett bolag som inte riktigt gått något vidare dom lite dryga två månaderna jag varit ägare är Wise. Mitt case är i stort sätt oförändrat däremot har VD´n Roland Gustavsson beslutat att lämna bolaget efter 13 år varav dom 5 sista varit som vd. Nu är jag inte helt säkert på hur detta kommer påverka bolaget då man inte presenterat vem som ska ta över. Jag ser det ändå som en liten svaghet när en sån framgångsrik ledare avgår självmant när man fortfarande har en lång väg kvar att gå för att nå sin fulla potential. Kanske väljer han att hoppa nu när bolaget presterar bra och marknaden är på topp.

Senast halvåret har temat varit att göra portföljen mer defensiv och förutsägbar. Detta har medfört att antalet mindre bolag minskat och nytillskott har i stort sätt alla varit stora bolag som tjänat pengar i årtionden. Investeringen i augusti i Wise följde däremot inte detta tema utan var mer ett spel på fortsatt tillväxt och bra drag i konjunkturen, lägg även till fina utdelningar. När jag nu fått sovit på saken ett bra tag känner jag att Wise inte riktigt är ett case jag brinner för. Därför blir det naturligt att det blir det bolaget som ryker i förmån för Kinnevik.

Kinnevik har varit en portföljkandidat länge men det är först nu jag tar steget och tar in den i väskan. Måste ödmjukt erkänna att jag känt att bolagen dom förvaltar inte riktigt varit min typ av bolag men efter ha sugit på karamellen många veckor är jag nu mer bekväm med större delen av denna kasse. Det är trots allt rabatt mot substansen vilket gör att jag i princip betalar för det jag vill ha och får med resten på köpet som Simon Blecher brukar säga.

Ni som följt mig under en längre tid har nog märkt att jag gillar att köra lite drygt halva portföljen i investmentbolag. Sedan Lundbergs åkte ut innan sommaren och senaste tidens minskning i Latour har gjort att andelen investmentbolag åkt ner till ca 43,5% av totalen. Därför tror jag att Kinnevik passar in bra i mitt träd av investeringar.

Nu får det räcka med dravel för denna gång. Fullt ös på jobbet sista tiden har gjort mig väldigt disträ och att jag har svårt att fokusera på läsning med mera på fritiden. Med dessa förutsättningar är det skönt att veta att man har en egen komponerat aktieväska som man känner sig trygg med och som man utan konstigheter skulle kunna lämna orörd i 10 år. Detta är nått jag tycker alla ska ha med sig då man ibland behöver kunna lägga all fokus på annat för att maximera sin totala avkastning här i livet. Bättre prestation i jobbet belönas oftast med högre lön vilket ger mer utrymme och friskt blod till sparandet :) 

2 kommentarer:

  1. Kul med ditt köp i Kinnervik. Har ägt bolaget i ett år snart och är riktigt nöjd med innehavet :) Det känns lite som att de är med i matchen när det kommer till val av bolag. Väldigt framtidstänkande också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sköter om lite andra portföljer och där har den funnits men i min egna har den lyst med sin frånvaro. Håller med om att deras portföljbolag är väl positionerade för framtiden :)

      Radera