onsdag 12 juli 2017

Investor 10 år från toppen

Det var väldigt svårt att sätta rubrik på dagens inlägg men tillslut blev det "Investor 10 år från toppen". Frågan många säkert ställer sig nu är om jag påstår att dom har 10 år kvar till nästa topp!? Svaret är Nej, jag vet ingenting faktiskt. Det jag dock kan konstatera är att det idag är exakt 10 år sedan Investor hade sin topp innan finanskrisen.


Med detta inlägg vill jag med fakta samt två fiktiva exempel vissa på att köp av aktier inte behöver vara speciellt riskfyllt eller läskigt så länge man lägger pengarna i rätt bolag och har råd att vara långsiktig.

Jag känner många som tycker aktier är läskigt och otroligt riskfyllt och bara något experter och proffs kan hålla på med. Man möter oftast argumentet att man måste hänga med varje dag för att investera och spara undan pengar.. En undanflykt enligt mig för att slippa ta tag i sitt sparandet samt på så sätt skaffa sig en fantastisk framtid.

Många med mig själv tar sig nog en funderare då och då när man stoppar in nya pengar på börsen samtidigt som den ständigt står på nya All time highs. När det dessutom var många år sedan vi såg en större nedgång som statistiskt sätt nästan alltid kommit efter perioder med 7 års uppgång blir osäkerheten större. Rädslorna styr oss till tankar att vi kanske kommer förlora allt vi äger och har vid en eventuell krasch.

Min personliga uppfattning är att så länge man håller sig till kvalitativa bolag samt köper för pengar man inte behöver och kan undvara dom närmsta åren, så är det lugnt. Om vi nu börjar titta närmare på Investor som är mitt absoluta favoritbolag alla kategorier så kommer vi se att långsiktighet och tålamod lönar sig. Här kommer ett exempel!

Dagen är den 12 juli 2007 och dagen till ära sätter Investor nytt all time high på börsen. Rubriker på Di.se får Lisa och Axel två noviser att investera 300 000kr vardera vilket för dom båda är allt dom äger och har i sparkapital. Tyvärr visar det sig att sämre tider väntar och kursen letar sig omedelbart söderut. I september 2008 slår finanskrisen till och skapar osäkerhet och skräck på världens börser.

Den 30 januari 2009 får Axel nog! Han tycker då efter att hans Investering i Investor fallit nästan 50 % att det får vara nog! Han vill rädda det som finns kvar att rädda. Egentligen var han dessutom bara ute efter snabba pengar vilket han hört gick att göra i aktier. För att rädda hälften av sin investering säljer han ögonblickligen av alla aktier och får tillbaks ca 150 000kr som han sedan köper en bil för. Börsen bestämmer han sig för att aldrig återvända till.

Lisa som däremot som ser sin investering som långsiktig funderar däremot på att köpa mer, hon fick ju trots allt lite utdelning på vårkanten som direkt åkte in i portföljen igen. När hon nu 10 år senare loggar in hos sin nätmäklare kan hon glatt konstatera att det där finns 924 000kr dvs, hon är nästan Miljonär! Eftersom hon alltid varit noga med att återinvestera utdelningarna har hon haft en totalavkastning på 208,8% eller en årlig totalavkastning på 11,9%.
Vad hände med Axel? Axel har återigen börjat snegla mot aktiemarknaden då han hört av sin kompisar att dom tjänat grymma pengar på ett företag som heter Fingerprint och som kommer revolutionera världen. Detta skulle även passa honom utmärkt då han är i behov av pengar till en ny bil då den gamla bara kostat en massa pengar samt numera är skrotad. Han har dessutom för pengar som inte finns på kontot idag köpt den senaste tv- ljudutrustningen via den lokal elektronikkedjans kampanj "köp i midsommar betala i oktober"......


1 kommentar:

  1. Fast jämförelsen haltar lite. I sådana fall är det nu dags att köpa fing som gått ner. Eller?

    SvaraRadera