tisdag 18 juli 2017

Vägen till miljonen

Den 10 maj klättrade portföljen över det magiska strecket och jag kunde äntligen få smaka på känslan av att vara miljonär. Resan dit kändes bitvis lång och jag ska nu försöka mig på konststycket att skriva ett förhoppningsvis inspirerande inlägg om min väg hit där jag står idag.

Mitt ekonomiska sinne väcktes tidigt då jag snabbt upptäckte att man istället för att bränna veckopengen på kortsiktig tillfredsställes (lördagsgodis) kunde spara pengarna för att istället köpa något mer långvarigt som i mitt fall var det där Playmobil-piratskeppet som jag hade gått och suktat efter ett bra tag. Minns än idag den där sköna känslan av att se hur mynten och sedlarna bara blev fler och fler i den gamla urdiskade syltburken som agerade spargris. Dagen då burken var fylld och det var dags att räkna ihop allt var magisk. Tror det var här jag fick min första "utdelning" eller ränteutbetalning av pappa som sköt till dom sista kronorna som saknades.

Åren gick och jag blev äldre och det närmade sig körkort. Snälla föräldrar som man har erbjöd sig tidigt att betala körkortet så länge man höll sig borta från alkohol och droger. När körkortet sedan var bärgat började man snabbt titta efter första bilen. Det blev en Ford Escort RS köpt för undansparade pengar från mina tidigare års sommarjobbslöner samt ett bidrag från min morfar.

Efter gymnasiet gjorde jag lumpen som jägare, ett år som var väldigt nyttigt och lärorikt på många plan. Faktum är att jag tydligen presterade så väl att jag blev erbjuden anställning som yrkessoldat. Anställningen och den stadigvarande inkomsten gjorde att jag som 19 åring köpte min första bostadsrätt. Lgh var en 1 rok på 45 kvm belägen i min hemort och kostade mig 50 000kr. Jag lånade till hela köpet och köpte möbler och husgeråd för övriga pengar jag hade undansparat så efter detta stod jag på noll.

Både min bilaffär och tidiga flytt hemifrån kan ibland kännas onödiga då jag här hade haft chansen att bunkra upp ett bra startkapital i livet. Men så här i efterhand när jag reflekterar över det fick jag snabbt lära mig ta hand om mina in- och utgifter vilket bidragit positivt till min nuvarande situation. Bolånet valde jag att betala av på 1 år och jag vill minnas att jag hade en ränta på ca 6% (Nordeas ungdomslån), detta var 2007-2008.

Från och med slutet 2008 var jag skuldfri och jag började genast lägga pengarna på hög på ett vanligt sparkonto. Gjorde någon snabb runda i någon fond men detta kändes läskigt och var okändmark så sålde snabbt. Dock så insåg jag ganska snart igen att räntan man fick på ett sparkonto inte var mycket att hänga granen . Så tillslut kollade jag upp utveckligen på en del fonder hos Nordea och köpte in mig i dom som hade avkastat bäst den senaste tiden.

Strategin med att köpa bra trendande fonder samt insikten att hålla nere alla fasta återkommande utgifter gjorde att jag fick bra drag i sparandet trots min låga soldatlön. Detta fortsatte i ett par år tills investeringssparkontot kom. Då sålde jag alla fonder och investerade allt på nytt i ett ISK, fortfarande gjordes affärerna i Nordeas ekosystem trots att jag hade fått upp ögonen för Avanza.

2013 var det slutligen dags att lägga ner min militärakarriär för studier.
Månadslönen efter 6 år yrket och med 4 internationella insatser i bagaget låg då på 18500 kr/mån, det var 500kr mer än lägsta ingångslön man kunde få som soldat. Detta kändes naturligtvis som ett hån vilket blev extra bränsle till mitt beslut. Istället för vanlig högskola valde jag en så kallad YH-utb på 2 år vilket jag verkligen kan rekommendera till er som har myror i brallan och inte vill sitta vid skolbänken 3-5 år. Studierna finansierade jag med CSN-lån vilket jag maxade så mycket det bara gick vilket gjorde att jag kunde skippa sommar/extrajobb under studietiden.

I slutet av 2013 gjorde jag tillslut mina första aktieaffärer. Minns att mina fem
första aktier var följande, Axis, Sandvik, Nibe, Rejlers & Betsson. När jag sedan fick
aktieutdelning våren 2014 beslöt jag mig för att ta steget att gå ifrån fonder till att
bara köra aktier. Under sommaren lekte jag daytrader i diverse små och okända
bolag, resultatet blev noll då jag prickade både raketer och sänken. På nätet hittade
jag ett par bloggar om värdeinvestering och blev då såld! På hösten 2014 blev jag
äntligen kund hos Avanza vilket jag egentligen velat bli under 2 års tid. Avanza blev
en riktig injektion för sparande tillsammans med Twitter och bloggvärlden.

Under våren 2015 efter ett bra första halvår på Avanza fick jag tyvärr sälja av hela
portföljen pga ett bostadsköp. Då jag hade studerat i två år och saknat inkomst fick
jag inget bolån hos någon av våra banker, därav avyttring av portföljen. I efterhand
blev det rätt vältajmat då börsen det kommande 1,5 året inte gick superbra. Under
våren 2016 fick jag fastanställning på företaget jag började på efter studierna. Jag
belånade då lgh toch köpte tillbaks 80% av den portfölj som jag hade sålt 1,5 år
tidigare.

Ytterligare ett år har nu gått och miljonen är nu äntligen nådd. Under hela min
investerarkarriär har regelbundet sparande och låga fastautgifter varit ett vinnande
koncept. Att dessutom vara försiktig med belåning både gällande aktier och boende
är nått jag tror på. Nu känner jag att jag har en långsiktig plan som jag följer till punkt
och pricka och förhoppningen är att jag om senast 15 år kan sluta jobba helt och
hållet och bara leva på dom utdelningar portföljen ger mig.

4 kommentarer:

 1. Skoj att höra om din resa, hur mycket sparade du varje år under denna tiden? Hur stor är din nettoförmögenhet om du räknar boende med mera?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har försökt sparat varje månad men summa har varierat, idag spar jag minst 6000kr/mån. Nettoförmögenheten ligger på 1,7-2 mkr beroende på hur jag värderar min bostad.

   Radera
 2. Intressant att läsa om din historia. Det är nu det roliga börjar med lite större belopp att återinvestera. Lycka till mot nästa miljon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Precis! Har en bit kvar till dina nivåer men nästa år täcker utdelningarna iaf alla mina månadsavgifter till bostadsrättsföreningen :)

   Radera